Xilitul sau xylitolul cunoscut şi ca zahărul de mesteacăn constituie alternativa
naturală la zahăr. Nu este un îndulcitor artificial, ci un carbohidrat cu structură
cristalizată, un compus organic ce se găseşte în fibrele multor fructe, legume, ciuperci,
cereale sau scoarța unor copaci.
Un adult consumă zilnic câteva sute de miligrame de xylitol din legume şi fructe. Unii consumă
chiar 1-2 grame, în funcţie de dieta fiecăruia. În plus organismul nostru produce zilnic cca.
5-10 grame de xylitol.
Este cunoscut din anii 1800, însă este comercializat abia după cel de-al doilea război
mondial. Nu este foarte cunoscut in Romania, însă este foarte benefic pentru sănătate.
Cel mai adesea se extrage din scoarţa de mesteacăn, seva acestui arbore fiind considerată un
elixir pentru sănătate. Xylitolul este la fel de dulce precum zaharoza având însă doar doua
treimi din calorii, are un aspect similar zahărului, având același gust ca şi acesta.
Cercetările din peste 40 de țări au demonstrat eficiența xylitolului în:
- igiena orală pentru prevenirea cariilor - prin structura sa nu permite metabolizarea
bacteriei responsabile de apariţia cariilor, Streptococus mutans, astfel duce la o aciditate
scăzută în gură.
De asemenea nu permite aderarea plăcii la dinți, oprind astfel demineralizarea dinților, chiar
încurajând remineralizarea dinților atunci când există deja carii formate.
- tratamentul contra candidozei datorită Ph-ului său alcalin, ştiindu-se faptul că această
ciupercă se dezvoltă în mediu acid. Mai este denumit din acest motiv şi ca zahăr
anticandidozic.
- curățarea sistemului respirator superior. Siropul poate preveni infecția din urechea
mijlocie la copii, iar utilizat în spray-uri sau în spălări nazale previne atașarea
bacteriilor pe căile respiratorii și ajută corpul să le îndepărteze, reducând riscul apariției
infecțiilor și ajută la îndepărtarea poluanților din aer ce pot provoca astm și alergii.
- diabet deoarece se absoarbe mai uşor decât zahărul şi nu contribuie la ridicarea nivelului
de zahăr din sânge deoarece Xylitolul are indicele glicemic de 7, în timp ce zahărul alb are
85, zahărul brun 70, iar mierea 60.
- în controlul greutății datorită conţinutului său caloric scăzut, are cu 40% mai puţine
calorii decât zahărul.
- în sănătatea oaselor deoarece ajută la remineralizarea acestora reducând riscul de
osteoporoză.
- în sănătatea pielii
Deoarece are aceeşi putere de îndulcire ca şi zahărul, dar este metabolizat complet diferit de
către organism, se poate utiliza pentru a îndulci cafeaua, fructele, ceaiul sau se poate
folosi cu succes la dulceţuri sau la prepararea prăjiturilor. Nu caramelizează.
Dacă însă doriţi să vă împrospătaţi respiraţia ţineţi în gură o linguriţă de zahăr de
mesteacăn până se dizolvă. Nu este însă adecvat pentru prepararea aluatului, deoarece nu oferă
un teren fertil pentru drojdie.
Foarte important de reţinut în legatură cu xylitolul folosit în alimentație sunt următoarele
două aspecte:
- în primele zile poate avea un efect laxativ. Efectul este diferit de la o persoană la alta.
Studiile au raportat că o adaptare completă se face în câteva săptămâni de consum, crescând
gradual cantitatea de xylitol.
- deși nu prezintă absolut niciun pericol la oameni, totuși consumul de xylitol poate pune în
pericol viața câinilor dacă aceștia înghit mai mult de 100 miligrame pe kilogram/corp. Acest
lucru se datorează modului diferit în care câinii metabolizează zahărul din sânge.
Produsul este un supliment alimentar şi nu se substituie unei diete variate şi echilibrate şi
unui stil de viaţă sănătos. A se păstra ferit de umezeala, în ambalaj închis. A se consuma de
preferinţă înainte de data înscrisă pe ambalaj.
Valori nutritive: pentru 100 grame: calorii 1035 kj/240 kcal. Ingrediente: -xylitol (zahăr
din mesteacăn)
Indice glicemic: 7
- produs recomandat pentru diabetici
- 100 % produs de calitate ridicată la nivel european
- fară organisme modificate genetic
Mod de ambalare: pungi din folie aluminiu şi/sau cutii de carton
Conţinut: 1000 g.
Ţara de origine: Ungaria